CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

06 September 2009

Pil Perancang

loette


Sape penah makan ubat ni? Ha...ni nak cite lar skit pengalaman aku mkn ubat ni.

Masuk bulan ke 2 pantang, aku pegi lar LPPKN kat Jerteh utk beli pil perancang. Itu pon lepas mak aku bagitau suh pegi beli pil perancang. So, aku yg tak tau apa2 pasal pil perancang nih pegi klinik LPPKN tu. Masuk jumpa nurse aku bagitau lar aku nak beli pil perancang. Dia pon tanya serba sedikit pasal aku. Bila bersalin, nak beli ubat apa...Sbb aku tak tau ubat apa nak beli, aku suh ler nurse tu kuarkan suma pil perancang yg ada.

Mmg mcm2 jenis lar. Lepas nurse tu terangkan fungsi2 ubat tu, aku pilih utk beli Loette. Harga sekotak RM16. Kalo beli kat farmasi mahal katanya tapi aku tak tau berapa. Aku beli lar 2 kotak. Sblm tu nurse tu terangkan selain dari ubat, aku boleh jugak amik jab. Tapi aku tak nak sbb kena cucuk kat bontot & aku masih lagi fobia bila ingatkan kena jab kat bontot utk kembangkan paru-paru baby b4 bersalin. Teramat lar sakitnya, Tuhan saja yg tau! Nak pakai IUD & implan, aku tak berani. So, yg paling senang is taking the tablet lar kan?

Nak ceritanya...aku abiskan lar makan ubat tu sekotak without fail. Hari2 kena makan kalo tak, tak berkesan lar. Masuk kotak yg kedua...aku tak abiskan. Stop terus. Kalo korang tgk gmbr kat atas tu, itu jer yg tinggal. Sebabnya, 1st time datang period...3 weeks! Darah yg keluar mmg banyak sampai badan aku rasa letih tak bermaya. Sgt menakutkan. Hampir2 lar nak pegi jumpa doc tapi sib baik period dah stop time tuh. Fuh...lega sgt! Kalo tak dlm kepala dah pikir mcm2 dah...

Adakah itu side effect pengambilan pil perancang?

3 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

eh?kak long kena jab ubat matang paru² baby gak ke? 35weeks ke? term sipi² pun kena gak ek.. teh dulu ofkos la kena. memang sakit. gilir² bontot kiri kanan nak ngabihkan dose. Hoho... me lagi la, dengan 4,5kali nak kena tolak ke OT tapi tak jadi tuh kena pasang IV line berapa kali. azab nyer nak keluarkan si markodam nih.

Segenit Puteri Bunian said...

P/S: Kak long high blood lagi ke? i heard someone said kalu drh tggi memang xleh amik pil perancang.. kalu misi sendiri kasi tuh ok lah kot..

zahira said...

teh - kena...hazabnya tuhan saja yg tau. Sib baik terberanak awal sbb kalo lambat dia nak jab lagi skali. high blood dah takde lepas bersalin :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails