CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

18 June 2010

About saigon (from my view)

First time sampai sini, apa yg aku nmpk...the city is not as big as KL. Bandar dia pon takde la nmpk gah, hehehe...

Traffic light pon kurang. Org main cilok sesuka hati jer. Bersimpang siur masing2 bawak kenderaan! Harus lar aku rasa tak berani nak drive kat sini. Oh ye...kat sini left hand driver ok!



One more thing kat Saigon banyakkkk sgt motorist. Why? Harga motor kat sini is only USD300! About RM976 jer! Murah gilerr kan?? Ha, sebab tu la diorg byk beli motor kot.


Building kat sini kurus-kurus jer. Sama mcm rakyatnya jugak. Semua slim2. Sgt susah utk dptkan baju size L ok! XL apatah lagi! Makanya aku pasrah jer la tak boleh beli blouse eventhough nmpk blouse Zara cantik2. Hishhh...

Rakyat diorg tak pandai speaking. Simple English pon tak tau. If you all want to go anywhere, make sure u have the add. If not, tak berjalan la korang. Yg paling lawak...my sis asked the hotel staff if he knows where is the War Museum? Boleh plak staff hotel tu tunjuk selipar buruk dia...Lawak...lawak! Org tanya lain, lain plak dia jawab.

Tapi kan...taxi diorg sgt bersih! Semuanya taxi baru. Takde taxi2 buruk cam kat sini, hehehe...

We all mostly jln kaki jer...So that kitorang boleh tgk byk benda...Nak pi tmpt jauh2 baru amek cab. Aku rasa kat sini mmg selamat jer jln. Takde prob. Pengemis pon tak byk cam kat Indon. Tapi kelakar jugak bila jumpa org Msia yg jln kaki dok kepit handbag cam nak kena rompak jer lagaknya, hahaha. Ramai ok, org Msia kat sana. Jln sini jumpa org Msia. Jln sana jumpa org Msia. Sampaikan kat Ben Thanh Market tu, penjual pon boleh cakap Melayu! Mostly rakyat Msia yg datang sini sebab amek brg utk biz ;-)...

Eventhough korang dtg sini, korang takkan rasa tmpt ni cam asing sebab ramai jer jumpa org Msia. Especially kat Halal Restaurant ;-).

5 comments:

MOMMY NADIA said...

hish..takutnye tgk motor dia..kalau mcm ni gerun jgak nak drive..
teringat time kat jb..kalau pg2 org nak masuk S'pore..MasyaAllah..takut gile..

zahira said...

nadia - ha...cam kat JB la lebih kurang. if diorg ni bawak ikut aturan ok lagi. ni tak...main redah sesuka ati jer!

faerni said...

nadiah, diorang transport everything with their bikes, ok!! angkut babi 3 ekor, angkut peti ais, tv...

ada tuh angkut balak sebatang sikitnya gabak selamba je dia ikat kat belakang motor. satu hujung lagi dia ikat kat troli and ada sorang duk jaga kat hujung. Can u imagine that!!!

faerni said...

tuhla pasalnya. org viet ni kurus-kurus. blouse banana republic diorang cantik2 pun haram lah aku tak muat!!!

zahira said...

erni - a'ah...even delivery bunga yg besar2 pon angkut pakai motor jer...mmg kelakar pon ada tgk.

ye...aku lupa pasal brand banana republic tuh...ingat zara jer sbb ada jumpa blouse yg aku berkenan tapi tak leh beli. frust!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails