CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

30 April 2010

Pegi buat passport Ziqri

Tadi aku pegi buat passport Ziqri. Pegi buat kat Terminal 3, Subang Airport. Sampai sana terus gi kaunter amek form. Nyesal lak aku tak download from their website. Takde la buang masa nak kena isi kat sana. Pastu amek gambar passport Ziqri. Aku pon kena masuk dlm machine tu utk pegang Ziqri nak amek gambar passport. Lepas dah siap gambar, q pulak utk amek angka giliran & for them to check all the document required. Nak buat passport pls prepare:

2 gambar passport
Photocopy birth cert (pls bring original)
Photocopy NRIC Ibu/bapa (pls bring original)
Borang permohonan (yg dah siap fill up)

Lepas diorg check & tgk Ziqri (siap kena tunjuk Ziqri kat diorg ok!), baru diorang bagi angka giliran. That time dah pukul 11.45 am. Nasib baik la ada kaunter khas utk baby. Takde lar kena tunggu lama. Unfortunately arini masa turn aku sampai, system plak down. Hangin jer!


Ziqri sempat tido lagi. Lama sgt tunggu. Udah ler aircond rosak. Sib baik diorg letak kipas kat situ.

Dah pukul 1.30 pm system still down, me & MIL pegi jln ke Subang Airport jap. Nak makan. Lepas dah lunch dekat Kapitan Kopitiam, we went back to the Immigration. System dah ok. Fuh, lega. IF not, kena dtg balik.

Untuk buat passport, if u choose 2 years kena bayar RM100, 5 years = RM150. I chose for 5 years. Alah beza takat RM50 jer baik amek 5 thn terus. Malas nanti nak dtg buat passport lagi.

Dah setel bayar suma, officer tu ckp 4.30 pm boleh dtg amek. Kitorang balik umah dulu. 4 o'clock pegi balik sana amek passport. So, here is Ziqri photo's passport ;-).


Hahaha...kelakar la muka Ziqri!

5 comments:

K-Addicts said...

ahahaha...ziqri,ziqri..nyaris2 cik teh nak tergolek gelakkan muka ziqri neh...

Nini dear.. said...

blurr je muka ziqri..kekekeke...kak,ko nk g bercoti luar negara eh?.. :)

zahira said...

teh - hahaha...itu pon sib baik dia nak pandang depan. kalo dia tunduk ke apa ke, lagi haru. jenuh nak kena angkat dia so that muka dia betol2 masuk dlm kotak.

emy - iye...nak bercoti ;-). tp yg dekat2 saje. idak le nak pegi paris ke london. tak mampu beb ;-). Ziqri baru bgn tido masa amik gambar ni mau tak cam blur jer, hehehe...

faerni said...

hahahaha....
ziqri...
haahahaha...
kelakar!!!!
muka masam, blur semua ada!!!
sib baik ok je..
member aku siap orang tuh suh pi amik kat kedai sebab anak dia tak reti nak duk diam!!!

zahira said...

erni - itu pon sib baik lar dia dok diam. kalo kena gi amek kat kedai lg lambat lar siap passport dia!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails