Bahan2:
1 papan petai
500 gm ikan bilis
20 biji cili api - ditumbuk/kisar
1 inci kunyit hidup - ditumbuk/kisar
4 biji bawang besar - dihiris
10 sudu makan tempoyak
3 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat-siat
Garam & gula secukupnya
Minyak masak utk menumis
Sedit air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk/kisar, serta daun kunyit. Kacau sebati.
2. Kemudian masukkan petai & ikan bilis. Tumis hingga garing.
3. Lepas tu masukkan tempoyak & sedikit air. Kacau hingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar & perasakan dgn garam & gula. Siap.
*Sumber: RASA edisi Mac 2009
#Menu ni adalah hasil masakan my hubby :-). Memandangkan petai tak ada, so dia tak masukkan petai dlm tu...
1 comment:
bertuahnye you! ada hb + pregn+ hb rajin masak ...u must be 1 of the luckiest lady dear zahira!wish i have a little of yr luck! but mine was always failure,bad luck etc :-(
guess i will never be a complete woman like you :-(
-misssara77-
Post a Comment