CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

07 October 2008

1 Syawal

As uol know (sapa yg baca blog ni la), tahun ni aku beraya belah my hubby. Raya kat sini la, Subang Jaya. First time beraya dekat bandar! And, first time jugak beraya as husband & wife. Aku tak ler sedih sgt tak beraya ngan family as I have my hubby with me, hehehe...


at MIL house

Pagi2 dah bangun & bersiap nak ke umah arwah nenek my hubby dekat Kg Pandan. Mmg tradisi his family pagi raya berkumpul kat sana eventhough arwah nenek dah takde. B4 pegi Kg Pandan, sempat la kami amik gmbr raya :-). Jgn tak tau...my FIL ni suka amik gmbr. Ni lah gmbr nya. Family belah my hubby ni kecik jer bilangannya...


front: ayah, mak
back: my hubby, me & Ali

Lepas dah bergmbr, we all bertolak ke Kg Pandan. Jln mmg clear! Almaklum lar, semua warga kota pulang ke kg. Smpi Kg Pandan, sedara-mara dah ramai yg dtg. Masing2 bawak makanan. Mmg byk lar makanan raya. Kek smpi 3, 4 jenis. Tak terlarat nak makan semuanya. Aku makan nasi impit & rendang jer. Aku byk makan kek coklat. Sedap betol kek coklatnya, hehehe...MIL beli. Murah lak tu!


sebahagian drpd sedara-mara yg dtg

Lepas sembahyang raya, majlis dimulakan dgn bacaan doa. Lepas tu baru makan. Lepas makan baru lah sesi bermaaf-maafan. Ha...ni lah yg aku nak citenya. Sesi salam2 ni dimulakan dgn yg paling tua lar, which is my hubby's mak long. Lepas tu kena salam ngan mak ngah, pak ngah, mak lang, pak lang, mak uda, pak uda, mak tam, pak tam, teh, uncle Agus, my FIL, my MIL & Chu. Fuh...Ramai giler nak kena salam. Belum campur ngan cousin2 belah my hubby. Sesi salam2 jer dah amik masa berapa lama. Lepas tu ada lak yg start nangis...Aku ni bukan boleh tgk org nangis...Mula lar aku nak nangis sama!

Lepas dah abis salam semua makcik2 dia, aku pon nak ler salam ngan my hubby tapi dia lak cakap nanti dulu...Lgpon dia kata aku bukan ada dosa ngan dia. Dia ckp tiap2 mlm b4 tido dia dah maafkan semua salah aku, hehehe...So, aku takde lar salam ngan my hubby di pagi raya tu.

Dah setel semua dlm kol 11 am, kitorg bertolak ke kg aku. B4 that, my hubby nak singgah kat kg dia kat Batu Gajah dulu. Nak jumpa Opah Chu. Kitorg berenti kejap kat mana ntah sbb aku nak pegi toilet. Tgk lar gmbr kat bawah ni...Sempat lagi org tu mencari rezeki dipagi raya.


rezeki syawal

Otw to Batu Gajah, jln mmg clear. Tak byk keta. Dlm kol 1:20pm aku dah smpi Batu Gajah. Sempat lar lunch kat umah Opah. Lepas tu kitorg beraya lak kat umah Tok Chik yg tak jauh drpd umah Opah. Ha...Kat sini lar baru aku salam ngan my hubby. Salam dlm keta...Aku baru ckp sepatah dua, my hubby cakap dia dah maafkan aku. Senang kan?



Dlm kol 4 pm, kitorang gerak ke Simpang Pulai. Jln pon clear. Smpi jer Gua Musang, keta dah byk smpi ler ke Machang. Aku smpi umah kol 9 pm. Nasib baik lar aku ni boleh drive. Aku drive separuh jln, my hubby drive separuh jln. Sian jugak biar dia drive sorang2 smpi kg aku! Itulah cite hari raya pertama aku, :-)

1 comment:

tehcomel said...

sweetnyer abg long...da maaf slh silap bini dia sblm tido tiap mlm... cium bau syurga la kak long oii...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails