CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

19 September 2008

MC & masak-masak

Hari Rabu aritu aku MC. Nothing much to do at home. Apalagi...dok menelaah buku ni lar...This is my fav book now. Every month kena beli! Very helpful for me yg tak reti masak ni.



Ingatkan on that day nak masak sotong paprik. Tapi bila tanya my hubby dia tak nak lak makan paprik. So, I passed the mag to him. Dia plak yg dok cari recipe utk buka puasa. Biasa lar, kalo dia yg pilih, mesti recipe yg tak pedasnya. Dia suruh aku buat sotong goreng madu.




My hubby ni interested jugak bab masak2. So, aritu aku prepare bahan2 masak sotong, dia yg masak. Ha...ni lah dia rupa sotong goreng madu tu. Senang jer.




Bahan:
  • sotong
  • bawang merah
  • bawang puteh
  • sos tiram
  • cili padi
  • cili merah
  • garam
  • madu
  • tepung jagung

Cara:

Goreng sotong dgn tepung jagung yg dah dicampur ngan sikit air. Ketepikan. Kemudian, tumis bawang merah, bawang putih, cili merah & cili apa yg dah diblend. Bila dah naik bau, masukkan sotong goreng. Lepas tu masukkan sos tiram, madu & garam. Goreng smpi masak. Siap!

1 comment:

tehcomel said...

alaaahai..rajinnyer abg long..udin dulu rajin jgk tlg2 teh msk ke,prepare bhn2 ke, sometimes dia yg msk...(sedap tau air tgn org jate nih).. but now,bila da ada adam,da ada keje...haram!!! :-p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails