CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

29 September 2010

Ke Kubur...

Raya 6...Jumaat 17/09 - for the first time aku ke kubur. Huhuhuhu...
Dekat kg aku, bila raya 6 mmg ramai yg akan dtg ke kubur. Masing2 datang melawat kubur family masing2 la.




Lepas tu, ada makan2 skit kat pondok kat kubur tuh. Masing2 akan bawak makanan skit sorang utk diberikan kepada mereka-meraka yg dtg melawat kubur. Ala2 mcm potluck la kekdahnya...



Ni la kubur arwah bapak aku. Masa diorg tanam lepas Isyak (14/09) tu, aku tak ikut pegi kubur sbb Ziqri ada. Kang sapa plak nak tolong jaga Ziqri. Kalo dia tak kesah nak dok ngan org lain takpe jugak. Ini...bertuah la dia!

Disebabkan aku belum lg ke kubur arwah, so raya 6 tu aku ikut la my mom & Udin pegi kubur. Depan kubur arwah bapak aku tu, kubur arwah abang bapak aku yg meninggal last year. Sebelah kiri kubur arwah bapak (tak nmpk dlm gambar) plak kubur arwah datuk aku. Arwah datuk dah lama meninggal. Aku pon tak pernah kenal dia sebab masa aku lahir dia dah takde. Mak aku cakap dia meninggal lepas 1 week diorg kawen.

Rasa sayu plak bila berdiri depan kubur nih. Rasa mcm perasaan time tu kosong jer. Tak sangka yg aku ngadap tu adalah tanah. Dan org yg disayangi (arwah bapak) berada di dalam! Ntah la...tak tau nak ckp perasaan aku!

Sedih? Sape tak sedih. Tapi kalo aku asik dok nangis jer...Tak berkesudahan jugak. Lagi akan buat mak aku sedih. Lgpon, aku gembira dgr dia pegi ngan senang. Dan aku masih sempat tgk jenazah dia sebelum dikebumikan. Sempat cium dia buat kali terakhir!

Nampaknya lepas ni, tiap2 thn raya akan ada agenda ke kubur. Kalo sebelum ni aku tak penah pegi, Insyaallah, lepas ni aku akan dtg melawat arwah bapak di sini. Amin...




Masa kat kubur tu sempat jugak la aku snap gambar kubur sapa ntah ni. Berdekatan ngan kubur arwah. Tak bertanggungjawab betol org yg buang sampah-sarap kat dalam tuh! Tak hormat langsung.

P/s: korang selalu ke pegi kubur?

3 comments:

KSWSK said...

sebak plak wa baca...

Nini D.. said...

mmg SENGAL sape yg buang sampah mcm tu...tunggu ajela BAYARANNYE akhirat nanti...

zahira said...

Wa - nak tulis pon rasa sebabk jugak, huhuhu...bape kali stop nak abeskan entry nih. tetiba rasa sayu jer...

emy - tu la psl...tak hormat langsung kat arwah dlm tuh. mmg takde kesedaran sivik lgsg diorg ni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails