CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

27 March 2010

Interview di Kilang

Nak cite psl interview. First time pegi interview kat kilang! Mmg lain betol lar, heheheh...

Pagi sampai kat kilang tu, pegi guard house. Pak guard tu bagi form untuk aku isi. Disuruhnya aku masuk visitor room sebelah guard house sementara tunggu time interview. Punya lar lama. 45 mins! Dari nervous terus ilang rasa nervous. Bila sampai time aku masuk, pak guard bagi aku access card. Pastu kena masuk lak bilik lain. Kat situ aku kena simpan handbag dlm locker. Handbag takleh bawak masuk dlm. Resume & file aku dibaginya plastik khas utk aku simpan bawak masuk.

Masuk dlm building ofis, kena tukar kasut. Kasut yg aku pakai kena simpan dlm locker. Dia bagi aku pakai selipar diorg. Mmg suma staff kat situ pakai selipar tuh. Pas tu org security dlm tu suh aku naik first floor.

Ok, masuk 1st floor, dah ada org yg tunggu. Lepas tny nama aku, dia bagi aku kertas soalan. Aku tak tau lar pulak kena jawab test. Masa dia call aku suh dtg interview takde pon dia ckp ada test! Ada 10 soalan maths. Buat depan org tu. Sib baek dia bagi calculater. Soalan conversion km, m, ft, kft, um! Sib baik aku dpt 9/10! Lepas tu baru dia panggil Sales Manager masuk interview aku.

Sales Manager tu suruh lar aku introduce myself. Dia dok musykil kenapa aku nak carik keje lain. Katanya company yg aku keje skrg is a big company, bla...bla...bla...Adoi, tu yg aku malas nak gi interview tuh! Yg paling tak tahan dia tny kenapa aku kawen lambat! Adoiiyaaiii...perlu ke tanya soalan tu! Lepas tu dia tny if dpt keje ni mcm mana aku nak pegi keje? Aku ckp lar aku drive. Lepas tu siap tny aku pakai keta apa! Adeh...Sabar jer la aku!

Lepas dah abes sesi interview...aku keluar lar. Sampai kat luar tu, kena scan dulu. Mcm scan yg kat airport tu. Punya lar tight security.

Kalo dpt best gak. Keje pakai uniform. Hahaha...senang. Tak yah pikir nak pakai baju apa! Memang lain dari yg lain lar interview ni. Biasanya pegi interview dekat company-company jer. Good experience!

4 comments:

K-Addicts said...

kilang apa?dekat ke dgn umah baru nanti?

wah, good luck!

MOMMY NADIA said...

hehhe..letme guess!
1.kilang jepun??
or tak pun kilang tu wat semicond or electronics parts!
haha..minah kilang mcm nadia nih dah biasa sgt dah..
kena raba time can is normal keje kt flex..pakai sliper time keje Epson..
and Japanese type loyal to company..thats why dia akan tanya bnyk nape kita nak quit!tension..da korang pangil ape..kita g aje lah kan!!

Yours truly said...

hehehe planning to entering factory world pulak??/
mesti pakai ESD shoes tue..haha
tak per mmg kilang semicon biasa kena scan pelbagai especially dekat dgn production floor..
:D

zahira said...

teh - kilang electronic ;-). mmg dekat sgt lar, hehehe...

nadia - tepat skali. pandai guess, hehehe...betol...it's japanese company. tu lar...if dah tau kenapa pgl interview jugak kan? dah org pgl, kite pegi jer la!

ayeen - just try my luck. saje jer...if dpt, offer bagus, i pegi lar ;-). nak gak try environment baru...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails