CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

17 April 2009

menjadik!!!

Ooo...smlm dinner, aku sgt lar rajinnya masak gulai ikan tongkol. Sgt teringin nak makan gulai ikan tongkol nasik dagang yg dimasak sendiri. Kenapa susah2 nak masak? Saje jer nak blajor...Aku suka bangat makan nasik dagang. Kalo weekend bekfast kat luar, aku mesti makan nasik dagang, nyum...nyum...nyum :-P.

Biasa lar, kalo nak mencuba resepi mesti belek2 buku dulu kan? Aku bukak ler mag RASA tapi mcm susah pulak aku rasa. Nak google carik resepi malas sbb mcm2 versi resepi nih.

So smlm balik keje aku kring-kring lar bonda tercinta mintak resepi :-). Sgt senang rupanya...

Bahan-bahan:
Ikan tongkol (yg dah direbus dgn garam + asam keping)
Bawang putih, bawang merah, halia & lengkuas - diblenderkan
Cili boh
Rempah kari ikan (lebih sedap pakai rempah gulai nasi dagang)
Santan
Asam keping
Garam
Gula (letak gula melaka lagi best)

Cara masak: Tumis bahan blender + cili boh + rempah kari smpi naik minyak. Pastu masukkan santan cair & asam keping. Bila dah mendidih, masukkan ikan. Bila dah agak2 tinggal sikit jer kuah dia, masukkan santan pekat. Masak lagi smpi pecah minyak, perasakan dgn garam & gula. Siap.

Sori, no picture. Mlm tu aku makan nasik smpi 3 pinggan! Next time nak cuba buat skali ngan nasi dagang lak...

3 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

waaah..raya nih mok boleh goyang kaki larr...

fifi said...

ja..bwk2 ler byk bersabar..

zahira said...

Teh: mok masak lagi sedap...tu mmg takleh challenge arr...

Fifi: sekarang ni mmg berselera giler aku makan :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails