CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

24 December 2008

When is the right time?

Aku nak tanya lar pendapatan korang especially yg dah bergelar ibu atau yg bakal jadik ibu...bila korangs biasanya beli barang2 baby? Maksud aku, kandungan korang bape bulan baru korang start beli barang?

Setakat ni, aku baru beli botol susu & tilam baby. Tapi ada jugak yg kata cepatnya beli barang baby. 1 of my fren siap nasihatkan aku suh stop dulu beli brg baby. Katanya bila kandungan dah 6 month baru lar beli...Aku tnya kenapa? Katanya...takut apa2 jadi dekat kandungan aku ni.

Jawapan aku senang jer...mmg lar aku takkan tau apa yg akan jadi dgn kandungan aku [selamat atau pon tak]. Tapi aku tny balik kawan aku tu..."mana ko tau takkan jadi apa2 pada kandungan ko w/pon dah 6 bln? Ko pon tak tau sama ada baby ko selamat atau pon tak bila time bersalin nanti"...Terus lar dia diam jer.

Aku mmg tak tau apa yg dah TERTULIS utk aku. Tapi buat masa skrg aku hanya mampu berdoa:

"Aku mohon perlindunganMu [Ya Allah] akan kanak2 dlm kandunganku [lelaki/perempuan] dari segala hasad dengki"

Ayat ni mak aku yg bagi. Dia suruh aku baca selalu especially bila kita tgk benda2 yg pelik atau apa2 perkara yg tak elok terlintas difikiran. Mak aku pon dulu masa pregnant amalkan ayat ni jugak. Alhamdulillah semuanya ok.

Anyway...Selamat bercuti semua :-).

3 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

me, i chose to buy at this early stage..org tua2 mmg larang.tapi itu zmn dulu nyer citer, mana ada mall2 yg gede'...hehe..skang nih mall2 sume da taraf tak larat nak round.. bila perut da bsr,baby makin berat..ibu pun makin mengah..xlarat la nak survey2 banding harga.last2 main bedal je.

ajal maut bukan jangkauan kita.Betul, lps 6bln pon kita tahu ke apa nak jd kat baby..mcm adam dulu 7bln br ada prob..same je, bjaga2 camne pu kalu dah ditakdirkan, kena terima jgk kan.. tp nauzubillah la..think +ve, kalu xjd yg ni, insyaallah next baby bole pakai jgk..

pendapat teh tu sure ramai xsetuju. dulu pun kakak marah sbb teh beli awal.ah, semua tuh karut je..kalu duit ada, sale ada, beli jer..

Mimi@mayonnaise said...

em.. Ini pantang larang org tua2 dulu kala. I pun tak sure nape ada pantang larang mcm nie.

But if me at ur situation, I tak kisah laa cepat ke lmbat ke beli brg2 baby kan..

contohnya bila kite pregnant 2month la.. kedian kite g jejalan kt shopping complex dan jumpe brg baby yg kite berkenan sesangat.. tak kan nak tunggu bulan ke 6 nak beli brg tu kan.. mana tau brg tu dah out of stock.. carik tmpat lain x sama dgn brg yg kite dah bekenan masa pregnant 2 bulan dulu kan....

nisa said...

as for me..i bought bb's thing as early as 2 months plus kot..act better beli awal sbb if time perut dah besar n boyot nnt penat nak usha brg kang main sapu jer...like Teh said..as long ada duit, ada sale regardless brp bulan pon kite preggy, sapu jerrr......:D....

n/b:i bought bb punya stroller at 6months of pregnancy..how's that sound???hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails