CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

17 February 2012

Sebulan Dah!


Hari ni genap la umur Nuha sebulan. Wah...Time flies so fast! Kejap jer dah sebulan. *tak lama lagi abes la pantang aku ;).

Sebulan yg lepas - 17 Januari 2012 pagi mcm biasa aku pegi check up dekat QHC Medical Centre. Skali masa check up tu my bp was 170/110! Doc pun apalagi...terus la bagi surat & ask me to go to hospital immediately!

So, aku & Mr Hubby terus la ke PPUM. Sampai sana, pegi registration kaunter, they sent me to Dewan Bedah. Time ni aku pun musykil alih2 terus tolak aku naik wheelchair ke dewan bedah. Sampai dewan bedah tu, diorg bawak aku ke HDU (High Dependancy Unit). Lepas salin pakai baju spital, diorg terus amek bp aku. At that time my bp was 195/110! Terus diorg monitor my bp & pasangkan tiub air kencing. Sakit oi!

Memandangkan my bp is very high + severe pre-eclampsia + high uric acid (7.6) doc bgtau mmg tak boleh tunggu lagi dah. Diorg kena keluarkan baby if not my bp mmg takkan turun. And this is very dangerous to me & the baby.

So, lepas dah decide aku kena operate, mlm about 7 pm, aku masuk labour room. 7.45 pm Nuha keluar dgn berat 1.66kg. Lepas baby keluar, nurse terus bagi aku cium baby. Ye...time c-sec tu aku sedar. Rasa la diorg dok godek2 perut aku. Pukul 8.05 pm aku keluar from labour room.

Lepas tu aku masuk balik HDU for 24 hours monitoring before they sent me to normal ward. Nuha pulak diorg bawak ke paed ward & dimasukkan dlm ventilator. After 5 days, I was discharged from hospital but not Nuha.

Sempat la rest dekat rumah for 2 days before check in balik hospital utk jaga Nuha. After being warded for 15 days, finally Nuha was discharged from the hospital. Lega! Rasa lemau weh duk spital lama2!

Memang pregnant kali ni sgt la mencabar. Dan bersalinkan Nuha pun sgt mencabar! Bukan senang nak keluarkan 1 nyawa! Tapi yg kelakarnya...ada jugak la yg bawak mulut ckp aku koma la bagai. Na'uzubillah!

Hopefully Nuha membesar dengan sihat.

4 comments:

Blog Diva said...

olololo...tomeinye dia tido...cepat besar neh nuha.minum susu byk2!

Nini D.. said...

giler la sape yg kata ko koma tu kak...kompem tak sayang mulut...

tinggi btol BP ko kak....ko mkn apa?stress kot..

KSWSK said...

org yg bwk mulut ni mmg ler..elok dicili je mulut dia tu..

zahira said...

Teh - mmg kuat minum pun. Lepas bf, susu botol...lepas tu bf lagi...sampai rasa tak larat sbb asik nak bergantung jer...

Emy - tau takpe...aku elok jer bersalin duk kat wad tu tetiba ada org ckp aku koma. Yg lagi bestnya...1 ofis kecoh aku koma!

Wa - tu la pasal! tak tau cerita alih2 bawak cerita yg bukan2...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails