CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

28 September 2011

Penghujung Syawal

I'm back! Yesss :)! Dah hujung Syawal pon. Finally...no more open houses to attend. Penat weh! Every weeks ada open house.

This year raya turn my house beraya dulu. So, balik Besut la kitorang ;).



Our theme for this year is blue! Raya this time adalah raya yg ke 2 aku tanpa arwah. Walau mcm mana pun, kami tetap beraya dgn meriah cuma terasa sedikit "kekurangan" je. Paham-paham jer la kan...


Pagi raya tetap sama mcm raya2 before this even tanpa arwah. Kami bersiap pakai baju raya. Pegi sembahyang raya. Lepas tu bermaaf-maafan. Cuma bila arwah tak ada, cucu-cucu takde la lagi dpt duit raya yg lumayan dari Tokki ;).


Juadah pagi raya pun tetap sama mcm raya2 sblm ni. Pagi raya we have satay, nasi impit, lontong, kuah kacang, rendang daging & ayam yg dimasak sendiri oleh my mom. Semuanya tetap sama even tanpa arwah. Tak ada yg kurang. Cuma "seri" raya jer yg aku rasa kurang sbb arwah tak ada with us to celebrate!

Kalo tak pepagi raya dia dah kecoh kejutkan kitorang bangun. Sebelum Subuh dah gerak kitorang. Dia yg kecoh duk bakar satay. By solat Subuh tu, semua makanan dah ada atas meja.


Tapi raya kali ni aku rasa teruja sbb nak pakaikan Kiki sepasang baju melayu. Last year beli baju melayu tapi tak terpakai sbb baju tu besar!
Haih bukan senang nak siapkan budak ni!

Raya this year pun agak sederhana. Tak ada la kitorang dok pi beraya sakan. First raya duk kat umah jer. 2nd raya baru berjalan, sedara-mara dtg umah. Raya ke 3, pegi kubur "melawat" arwah. Tengahari kitorang dah bertolak balik KL.

Balik KL, raya belah my hubby plak.


Orang bandar beraya mmg meriah. Sbln Syawal tu mmg digunakan sepenuhnya! Every week la aku ke hulu ke hilir pi open house depa.


Selain umah sedara-mara, kitorang pegi jugak open house Datuk Dr Yaakop & Datin Ani ;). Lama tak jumpa. Last jumpa masa diorang dtg melawat arwah.
Kiranya almost a year tak jumpa. Kiki pegi sana excited main ngan kucing! Dlm takut2 tu pegang jugak la kucing ;).



Ramai jugak jemputan diorang. Masa kitorang sampai jemputan ramai...masa kitorang balik, suma dah balik ;). Balik tu siap dpt bekal lagi! Tq la tuan umah ;).



Memenuhi jemputan open house sedara-mara sampai tak terpergi open house member2. Sorry la guys. Bukan tak nak pegi. Tak sempat! Tau lah, time2 open house ni jln sana-sini jam!

My sister pun buat open house jugak tapi for us only la :)




Yang bestnya time Syawal ni weekend tak payah nak masak dah. Open house dari pagi sampai ke mlm! Tapi yang tak bestnya...perut asik meragam jer bila dah sumbat ngan mcm2 makanan kan ;).

Bye bye Syawal...semoga bertemu kembali tahun depan. And ofkos, next year, aku akan beraya di KL dulu. Syawal tak abes lagi pon dah siap set tema baju utk next year!! Kah...kah...kah...

4 comments:

K-Addicts said...

yay!welcome back!!!! klakar gmbr ziqri mkn dgn ayah dia tu...

Nini D.. said...

at last...ang update jugak blog kak!!!!
sat ja Ziqri dah besaq..boleh tambah lg sorang dah nih :D

Amiizaa2001 said...

comelnya kiki+meowwwww:):)

zahira said...

Teh - hahahaha...terasa rajin plak nak update :)

Emy - makin besar makin nakal! Mmg dlm proses menambah la ni, hehehe...

Amiizaa2001 - thanks for dropping by ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails